Sportens Største Teatre

Noget af den flotteste arkitektur her på kloden er skabt udelukkende for at huse sportsarrangementer af forskellige slags.

I denne artikel om Sportens Største Teatre tager vi et kig på nogle af de mest fantastiske sportsarenaer i verden, og her kommer vi omkring fabelagtige stadions i både USA, Europa og Asien.

Se med her, når vi kigger på Sportens Største Teatre.

 

Panathinaiko Stadion (Athen, Grækenland)

panath

Vi åbner denne gennemgang med et lidt atypisk stadion, nemlig Panathinaiko Stadion i Athen i Grækenland.

Dette U-formede stadion har plads til mindst 45.000 tilskuere, og er en kopi af det stadion som blev bygget i år 566 f.kr., og som blev benyttet ved de første olympiske lege i Athen.

Her startede de moderne olympiske lege i 1896, hvor stadion dengang husede 80.000 tilskuere, og hvor den amerikanske tre-springer James Connolly vandt den første olympiske medalje i godt 1500 år.

På den måde fortjener dette charmerende stadion en plads blandt Sportens Største Teatre, og det er da også værd at nævne, at stadion er åben for almindelige kondiløbere hver morgen i halvanden time.

 

Old Trafford – Drømmenes Teater (Manchester, England)

old_trafford

Manchester Uniteds famøse hjemmebane – Old Trafford – kaldes også The Theatre of Dreams, eller på dansk “Drømmens Teater”. Hvilket bedre sted at fortsætte denne rundtur på sportens største teatre i verden?

Den legendariske Bobby Charlton gav Old Trafford øgenavnet “The Theatre of Dreams”, og siden har Uniteds hjemmebane båret det flatterende prædikat i pressen og i folkemund.

Old Trafford huser i dag 75.643 siddepladser, og har været Uniteds hjemmebane siden år 1910. Dog betød Hitlers bomber under 2. verdenskrig, at United fra 1941-1949 var henlagt til at dele Maine Ground med Manchester City.

Tilskuerrekorden på Old Trafford daterer tilbage til 1939, hvor 76.962 tilskuere gik gennem tælleapparaterne, men ingen af dem var dog United-fans. Det var nemlig til en kamp mellem Wolverhampton Wanderers og Grimsby Town i FA Cup-semifinalen.

 

Camp Nou (Barcelona, Spanien)

camp_nou

Det er det største stadion i Europa, og ser ud til at blive endnu større i de kommende år, da Barcelona går med planer om at udvide kapaciteten til den gode side af 100.000 tilskuere.

I øjeblikket huser Camp Nou 99.354 tilskuere, når det officielt er pakket til bristepunktet, hvilket det ofte har været siden det stod færdigt i 1957. Størstedelen af Camp Nous publikum sidder under den åbne himmel, når der spilles bold på græsset, men i de nye stadiontegninger er der planer om et fuldt overdækket Camp Nou.

Camp Nou har gennem årene lagt græs til adskillige store kampe og finaler ved slutrunder og i de store europæiske turneringer, og er blevet besøgt af mange af verdens bedste fodboldspillere. Det vil det formentligt gøre i mange år endnu, og med dets størrelse og historie er det ét af sportens absolut største teatre.

 

Wembley Stadium (London, Wembley)

wembley

Beliggenheden i bydelen Wembley er den samme, men stadion er nyt. Det legendariske Wembley Stadium blev ombygget i starten af det nye årtusinde, hvor det gamle stadion blev revet ned i 2002-2003 og stod genopført i 2007.

Det gamle Wembley er grundt til at stadion overhovedet figurerer på listen. Her scorede Allan Simonsen et legendarisk straffesparksmål som gav Danmark en sensationel 1-0 sejr over England på Wembley i 1983, hvilket dengang nok havde givet en pæn skilling på Oddset hos Danske Spil.

Men Wembley har også altid huset finalerne i verdens ældste cup-turnering, nemlig FA Cup, og derudover har det legendariske stadion i London dannet rammen om store finaler i både EM- og VM-regi. Det var også på Wembley at det engelske landshold vandt nationens eneste verdensmesterskab på hjemmebane i 1966.

Det nye Wembley Stadium kan huse 90.000, hvilket gør det til det næststørste stadion i Europa netop nu. Prisen for opførelsen af Wembley lød i øvrigt på astronomiske 798 millioner pund, eller hvad der dengang svarede til godt 8 milliarder kroner.

 

Estadio Santiago Bernabeu (Madrid, Spanien)

santiago-bernabeu

Nu har vi allerede nævnt Camp Nou i Barcelona, og så kommer man vel ikke udenom Santiago Bernabeu i Madrid.

Hjemsted for selveste Real Madrid, er der blevet spillet et utal af gigantiske kampe på denne arena gennem årene, og på Fyn husker man i hvert fald stadig da OB slog Real Madrid (med Michael Laudrup på holdet) ud af Europa Cup’en her på Bernabeu i 1994.

Det var også her finalen ved VM i 1982 blev spillet, og Bernabeu har også lagt græs til adskillige Champions League-finaler siden 1950’erne og frem til i dag.

Det er i sandhed et af fodboldens største teatre du ser på billedet herover, og når der er fyldt til sidste sjæl, er der 99.454 tilskuere på det legendariske stadion.

 

AT&T Stadium (Arlington, Texas, USA)

at_t_stadium_dallas_cowboys

Vi bevæger os nu væk fra Europa, og tager turen til USA. Sport er nemlig mere end “bare” europæisk fodbold – det er også amerikansk fodbold.

På AT&T Stadium i Arlington, Texas, er hjemmebane for “hele USAs football team”, nemlig Dallas Cowboys.

AT&T Stadium kan huse 100.000 tilskuere og bygningen af næsten 100 meter høj, hvilket gør selve arenaen til verdens højeste søjlefrie rum. Det er dog kun det fjerde største stadion i NFL-regi, men man kan næsten fornemme akustikken og den øredøvende larm i et fyldt AT&T Stadium, bare ved at se på billedet foroven. Bestemt ikke et sjovt sted at spille på udebane i NFL.

 

Madison Square Garden (New York City, USA)

madison-square-garden

I byernes by, New York City, finder vi en multiarena, som har dannet rammen om tusindvis af sportsarrangementer og koncerter, og derfor undslipper dette teater heller ikke denne liste. Der er naturligvis tale om Madison Square Garden.

Det er opkaldt efter James Madison, som var USAs fjerde præsident, og er blevet ombygget adskillige gange gennem årene. Faktisk er det nuværende Madison Square Garden den fjerde Garden i New York, siden den første åbnede i slutningen i 1870’erne.

Både New York Knicks (NBA) og New York Rangers (NHL) spiller hjemme her i The Garden, hvor der til basketball kan være godt 19.000 tilskuere og til ishockey godt 18.000.

Madison Square Garden huser også professionel wrestling, som du husker det med Hulk Hogan i gamle dage, og store boksekampe. En institution i amerikansk sport.

 

Indianapolis Motor Speedway (Speedway, Indiana)

indianapolis_motor_speedway

Vi bliver i USA men skifter så at sige gear, når vi bytter bolde ud med hestekræfter og brændstof.

I Speedway, Indiana køres hvert år bl.a. Indy 500 på det gigantiske Indianapolis Motor Speedway-anlæg, hvor op mod en halv million mennesker flokkes til fra nær og fjern.

Der er plads til flere end 235.000 tilskuere til løbene her, hvilket gør det til det næststørste i verden målt på tilskuerkapacitet. Det største er stadig Circuit de la Sarthe i Le Mans, hvor der er plads til flere end 263.000 tilskuere, men intet kommer dog op på siden af Indy 500, når det kommer til at skabe en motorsport-fest.

En hurtig søgning på nettet efter Peter Ingemanns populære TV-program “Størst”, giver dig muligheden for at se, hvordan det går for sig, når Indy 500 løber af stablen.

 

National Stadium (Kaohsiung, Taiwan)

national_stadium_taiwan

Det nationale stadion i Taiwan kommer med på denne liste, alene pga. dets storslåede drage-lignende arkitektur.

National Stadium i Taiwan huser 55.000 tilskuere, og er hjemsted for Taiwans landshold, som ikke just er kendt for at levere overskrifter i sportsspalterne herhjemme.

Til gengæld er stadion helt unikt på den måde, at det via solceller på taget stort set genererer 100% af den strøm som skal bruges til at drive anlægget. Ganske imponerende!

 

National Stadium (Beijing, Kina)

beijing_national_stadium

Et af de flotteste stadions i verden ligger efter vores mening i Beijing i Kina. Her har de schweiziske arkitekter Herzog & de Meuron tegnet et smukt stadion, som minder mest af alt om en gigantiske fuglerede.

Det er alene den smukke arkitektur som får dette stadion med på listen, for rent sportsligt er der ikke det helt store at råbe hurra for på National Stadium i Beijing.

Her er der nemlig desværre ingen kinesiske fodboldklubber som bruger det nationale stadion i Beijing i dagligdagen, da Beijing-klubben Guoan droppede at spille deres hjemmekampe foran gennemsnitlige 10.000 tilskuere i det 80.000 sæder store stadion. Men flot er det.

Hermed runder vi vores gennemgang af Sportens Største Teatre af, og håber du måske har fået inspiration til nogle af dine næste sports-rejser.